Veel Vlamingen vertrekken weer op skivakantie: eerstehulp tips bij skiongevallen

Een ongeluk op de piste is snel gebeurd. Met de juiste eerste hulp kun je erger voorkomen.

De krokusvakantie staat voor de deur en duizenden Belgen trekken naar de sneeuw. Helaas gebeuren er jaarlijks honderden ongevallen op de skipistes, variërend van verstuikingen en breuken tot onderkoeling en hoofdletsels. Rode Kruis-Vlaanderen roept skiërs en snowboarders daarom op om goed voorbereid de piste op te gaan. “Bereid je goed voor, en geniet vooral van het avontuur

Veelvoorkomende skiongevallen

Tijdens het skiën en snowboarden liggen ongevallen op de loer. De meeste blessures ontstaan door valpartijen, botsingen of een verkeerde beweging. Vooral verstuikingen, botbreuken en hoofdletsels komen vaak voor. Ook onderkoeling is een risico, zeker bij lang wachten op hulp in koude omstandigheden.

“We zien dat veel skiongevallen te voorkomen zijn met een goede voorbereiding en door alert te blijven op de piste,” zegt Rode Kruis-Vlaanderen. “Maar als het toch misgaat, is het belangrijk om juist te handelen en snel eerste hulp te verlenen.”

Wat te doen bij een skiongeval?

Bij een skiongeval is het belangrijk om rustig te blijven en direct hulp in te schakelen. Markeer de plaats van het ongeval met gekruiste skistokken om andere skiërs te waarschuwen. Controleer het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer en roep hulp in via het lokale noodnummer.

  • Verstuikingen en kneuzingen: Laat het slachtoffer een comfortabele houding aannemen. Koel de plek met sneeuw, maar leg dit niet direct op de huid.
  • Botbreuken: Zorg ervoor dat het gewonde lichaamsdeel niet beweegt. Ondersteun de breuk zonder te trekken of te duwen.
  • Hoofdletsel: Laat het slachtoffer liggen zonder het hoofd te bewegen. Controleer voortdurend het bewustzijn en de ademhaling..
  • Onderkoeling: Houd het slachtoffer warm met isolatiedekens of extra kledinglagen. Geef warme (niet hete), suikerrijke dranken als het slachtoffer bij bewustzijn is.

Veilig de piste op – Praktische tips

Een goede voorbereiding kan veel skiongevallen voorkomen. Draag altijd een helm om hoofdletsel te verminderen en houd rekening met andere skiërs. Neem regelmatig pauzes om vermoeidheid te voorkomen en draag een EHBO-kit bij je met basisbenodigdheden zoals verband, pijnstillers en een isolatiedeken.

“De meeste ongevallen gebeuren in na de lunch, wanneer vermoeidheid toeslaat,” licht Rode Kruis-Vlaanderen toe. “Zorg dus voor voldoende rust en blijf alert.”

Wist je dat….

… 75% van de skiongevallen wordt veroorzaakt door valpartijen zonder botsing met anderen.

… Knieblessures komen het meest voor bij skiërs, terwijl polsbreuken vaker bij snowboarders voorkomen.

… De meeste skiongevallen gebeuren in de namiddag.

Leer eerste hulp – het kan levens redden

Rode Kruis-Vlaanderen biedt EHBO-cursussen aan waarin je leert hoe je moet handelen bij skiongevallen en andere noodgevallen. Download ook onze gratis EHBO-app voor handige tips en instructies voor onderweg.

Wil je meer weten over eerste hulp bij skiongevallen of andere medische noodsituaties? Bezoek dan onze website of schrijf je in voor een gratis EHBO-cursus bij jou in de buurt.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke non-profit organisatie die via het Belgische Rode Kruis deel uitmaakt van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Onze missie? Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland, ziekenhuizen bevoorraden met veilige bloedproducten, optimaal hulp verlenen bij een ramp of crisissituatie en het stimuleren van zelfredzaamheid zodat mensen elkaar kunnen helpen in geval van fysieke of mentale nood. Hiervoor doen we maximaal beroep op vrijwilligers én zetten we sterk in op wetenschappelijk onderzoek zodat wat we doen ook écht impact heeft. 

Rode Kruis-Vlaanderen. Helpt Helpen. 

Neem contact op met

Motstraat 40 2800 Mechelen

0471 62 29 70

perszaken@rodekruis.be

rodekruis.be