Rode Kruis-Vlaanderen vraagt in nieuwe campagne om bloed of plasma te geven “voor elkaar”

Een eerste bloed- of plasmadonatie start meestal uit een heel solidaire reflex. “Mijn buur, mijn collega op het werk, mijn sportmakker of mijn beste vriend heeft plots bloed of plasma nodig en uiteraard ga ik dan bloed of plasma geven”. Maar dat wordt niet altijd een goede gewoonte. 84% van de Vlamingen heeft de afgelopen 2 jaar geen bloed of plasma gegeven. Met een nieuwe campagne wil Rode Kruis-Vlaanderen die solidaire reflex terug aanwakkeren want heel veel mensen hebben bloed of plasma nodig.

Groei nodig in plasma

Sommige mensen geven regelmatig bloed of plasma, anderen hebben het jaren geleden eens gedaan maar nu niet meer en sommigen hebben het nog nooit gedaan. De boodschap is duidelijk: we hebben veel donoren nodig. Vooral plasmadonoren. Dat plasma heel belangrijk is werd eind vorig jaar nog duidelijk toen in de media een aantal verhalen verschenen over patiënten die hun medicatie op basis van plasma mogelijks niet zouden krijgen wegens een tekort aan plasma. Daarnaast stijgt de vraag naar plasma ook elk jaar. Daarom wil Rode Kruis-Vlaanderen heel hard inzetten op het vinden van nieuwe plasmadonoren. Vorig jaar waren er 9.000 nieuwe plasmadonoren. Voor 2022 mikt de organisatie resoluut op 14.000 nieuwe plasmadoneren. Een stijging van 55%.

Waarom is meer plasma nodig? Omdat er steeds meer medicatie op basis van plasma wordt gemaakt en we nu te afhankelijk zijn van het buitenland (vooral de Verenigde Staten). We willen over afzienbare tijd in Vlaanderen zelf in het plasma voorzien dat nodig is voor Vlamingen.

 

Heldere en ‘herkenbare’ oproep

De nieuwe campagne, die vanaf vandaag zowel op TV, online als via sociale media te zien is, doet een heldere en éénvoudige oproep: “Geef bloed of plasma via rodekruis.be” met hashtag #geefvoorelkaar. Onderzoek leert dat mensen absoluut iets onbaatzuchtig willen doen voor de medemens. Hét kantelpunt om over te gaan tot actie is de herkenbaarheid van iemand in hun nabijheid die bloed of plasma nodig heeft. Daar speelt de campagne ook op in. Beelden en video’s van werkcollega’s, sportvrienden, studenten enz. moeten die ‘herkenbaarheid’ benadrukken en op die manier de solidaire reflex creëren: “Natuurlijk ga ik bloed of plasma geven!”

Bloed geven kan elke 3 maanden, plasma elke 2 weken. Donoren kunnen dagelijks terecht voor een bloed- of plasmadonatie in één van de 13 donorcentra.  Bloed kan ook gegeven worden in één van de talrijke lokale bloedinzamelingen. Een afspraak maken is zeer eenvoudig: ga naar www.rodekruis.be, klik op ‘Geef bloed of plasma’, check de locaties en tijdstippen die je best uitkomen en maak een afspraak. Een afspraak maken kan ook via het gratis nummer 0800 777 00. Doen!

 

RKV_10s_R3_SPORTERS_16x9.mp4

MP4 12 MB

RKV_10s_R2_MUZIEKFANS_16x9.mp4

MP4 11 MB

Jan Poté

PR & Media Manager, Rode Kruis-Vlaanderen

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke non-profit organisatie die via het Belgische Rode Kruis deel uitmaakt van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Onze missie? Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland, ziekenhuizen bevoorraden met veilige bloedproducten, optimaal hulp verlenen bij een ramp of crisissituatie en het stimuleren van zelfredzaamheid zodat mensen elkaar kunnen helpen in geval van fysieke of mentale nood. Hiervoor doen we maximaal beroep op vrijwilligers én zetten we sterk in op wetenschappelijk onderzoek zodat wat we doen ook écht impact heeft. 

Rode Kruis-Vlaanderen. Helpt Helpen. 

Neem contact op met

Motstraat 40 2800 Mechelen

0471 62 29 70

perszaken@rodekruis.be

rodekruis.be