Rode Kruis-Vlaanderen test ambu-gator tijdens Graspop

De groene weide van metalfestival Graspop is voor Rode Kruis-Vlaanderen traditiegetrouw de ideale bodem om nieuwigheden inzake interventie uit te testen. Dit jaar zullen onze vrijwilligers voor het eerst de ambu-gator uittesten.

Mini ambulance

Deze ambulance gator is een klein voertuig dat dankzij vierwielaandrijving personen of materiaal kan vervoeren op moeilijk begaanbaar terrein en dat tegen een maximum snelheid van 40km/u. Het voertuig is ingericht om slachtoffers – eventueel liggend – snel te vervoeren naar de hulppost. Hiervoor is de gator uitgerust met een afneembare slede, uitgebreid eerstehulpmateriaal en prioritaire signalisatie.

Compact, herkenbaar en snel

De voordelen van de ambu-gator op een rijtje:

  • Door zijn compacte vorm is het voertuig niet hinderlijk tijdens een event;
  • De gator is herkenbaar als hulpverleningsvoertuig, maar veroorzaakt minder onrust dan een standaard ziekenwagen;
  • De ambu-gator raakt op plaatsen waar een ziekenwagen niet kan komen waardoor slachtoffers sneller overgenomen kunnen worden van bijvoorbeeld vrijwilligers te voet;
  • Bovendien kan op die manier ook snel voor bijstand van een verpleegkundige of arts met gespecialiseerd materiaal gezorgd worden.

Testfase

Rode Kruis-Vlaanderen zal tijdens Graspop in Dessel uittesten of het voertuig effectief extra mogelijkheden biedt tijdens interventies. Na de finale praktijktest tijdens het festival is het de intentie om het voertuig preventief in te zetten op diverse evenementen in Vlaanderen.

An Luyten

Rode Kruis-Vlaanderen

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke non-profit organisatie die via het Belgische Rode Kruis deel uitmaakt van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Onze missie? Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland, ziekenhuizen bevoorraden met veilige bloedproducten, optimaal hulp verlenen bij een ramp of crisissituatie en het stimuleren van zelfredzaamheid zodat mensen elkaar kunnen helpen in geval van fysieke of mentale nood. Hiervoor doen we maximaal beroep op vrijwilligers én zetten we sterk in op wetenschappelijk onderzoek zodat wat we doen ook écht impact heeft. 

Rode Kruis-Vlaanderen. Helpt Helpen. 

Neem contact op met

Motstraat 40 2800 Mechelen

0471 62 29 70

perszaken@rodekruis.be

rodekruis.be