Overlevingskans bij hartaanval het grootst in Kinrooi
De lokale afdeling Kinrooi van Rode Kruis-Vlaanderen leidde al meer dan 1000 inwoners op om te leren werken met een automatisch externe defibrillator of een AED-toestel. Dat is bijna 1 op 10 inwoners, een record in Vlaanderen. Dankzij de inzet van hun vrijwilligers en met de steun van de gemeente, Unizo en de lokale handelaars beschikt de gemeente nu ook over 22 AED-toestellen: 19 in de straten, 1 mobiel toestel én 2 bij Rode Kruis-Kinrooi. Dat is uniek voor een hartveilige gemeente.
Hoe hartveiliger hoe beter
Volgens cijfers van Rode Kruis-Vlaanderen krijgen in ons land elke dag bijna 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wanneer het slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd wordt en een stroomstoot krijgt toegediend met een AED, stijgen de overlevingskansen tot 60 à 70%.
Recent onderzoek van het Belgische Rode Kruis toont aan dat veel mensen dénken te weten wat te doen bij een noodgeval maar dat ze hun eigen kennis overschatten. Het voordeel van een AED-toestel is dat het de gebruiker bij de reanimatie begeleidt. Maar we kunnen ook aantonen dat een omstaander sneller helpt als hij of zij een opleiding heeft gekregen.
Hartfalen treft alle leeftijden. Er gaat helaas geen maand voorbij zonder nieuws over publieke figuren die ermee te maken krijgen. Denk maar aan gewezen Tourwinnaar Lucien Van Impe, renner en sportdirecteur Jean-Luc Vandenbroucke en de jonge twintiger die vanop het Dour-festival in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd overgebracht. Vorige maand nog verloren ex-Anderlechtspeler en Ivoriaans international Cheick Tioté en Kolonel Daniel Peeters, de Belgische militair attaché in Jordanië en Libanon het leven na een hartaanval.
Wat is Hartveilig?
Hartveilig is een initiatief dat de overlevingskansen van slachtoffers bij een hartstilstand wil verhogen én de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroten. Hoe doen ze dat?
- Door zoveel mogelijk mensen te informeren en op te leiden in reanimatie en het gebruik van de AED.
- Door zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen, sportclubs en gemeenten te stimuleren om automatische externe defibrillatoren (AED’s) te plaatsen.
Persmoment
Op donderdag 21 september om 11 uur zal het 22ste AED- toestel in de gemeente Kinrooi officieel ingehuldigd worden. Je bent van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.
Adres: Leuerbroek 1060, 3640 Kinrooi
In aanwezigheid van:
- Juri De Groote, voorzitter Unizo Kinrooi
- Anita Flipkens, voorzitter Rode Kruis-Kinrooi
- Jo Brouns, Burgemeester van de gemeente Kinrooi.
- Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
- An Luyten, Rode Kruis-Vlaanderen
- Dr. Matthias Dupont, Ziekenhuis Oost-Limburg