Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen, kondigen de nieuwe ambities voor plasma aan
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen, kondigen de nieuwe ambities voor plasma aan

Meer plasma nodig voor patiënten: Rode Kruis-Vlaanderen schroeft ambities op en opent 2 nieuwe locaties per jaar

Rode Kruis-Vlaanderen zet alles op alles om patiënten die plasma nodig hebben te helpen. De organisatie engageert zich om tot en met 2029 jaarlijks 5% meer plasma op te halen. Een nieuwe ambitie die vastgelegd werd samen met de Belgische overheid. ​ Om die doelstelling te bereiken breidt Rode Kruis-Vlaanderen haar capaciteit uit met de opening van twee nieuwe locaties per jaar om plasma te geven.

Hoewel plasma doneren minder bekend is bij de Vlamingen, is het minstens even belangrijk als een bloeddonatie. Plasma wordt gebruikt voor directe toediening aan patiënten, bijvoorbeeld bij stollingsstoornissen of ernstige brandwonden, maar ook voor de productie van levensreddende medicatie. Deze medicatie is essentieel voor patiënten met aandoeningen zoals hemofilie of immuunziekte. Het redden van mensenlevens staat hierbij centraal en Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt dat het bewustzijn hierover moet blijven groeien.

 

Meer locaties om plasma te geven

In het voorjaar 2025 opent een nieuw donorcentrum de deuren in Oudenaarde. De plaats van andere nieuwe locaties worden nog verder bepaald en zullen ten gepaste tijden bekend gemaakt worden. De nieuwe locaties zullen uitgerust zijn met bedjes voor, overwegend, plasmadonaties maar ook voor bloeddonaties ​ Voor alle locaties streeft Rode Kruis-Vlaanderen naar minimum 4.000 plasmadonaties in het eerste jaar.

De zorgvuldige selectie van de locaties gebeurt steeds op basis van onderzoek en analyse. ​ Diverse criteria, zoals demografische gegevens (leeftijd, geslacht, bevolkingsdichtheid, nationaliteit, locatie) maar ook bereikbaarheid, parkeergelegenheid enz. worden grondig bekeken. Het doel is dat voor elke Vlaming de afstand tot een locatie om plasma te geven verkleind wordt.

 

Toenemende vraag naar plasma

De nieuwe locaties zijn nodig om de stijgende vraag naar plasma, een trend die de komende jaren alleen maar zal toenemen, te kunnen beantwoorden. Concreet hebben vandaag in België al zo’n 20.000 patiënten plasma nodig. Dit aantal blijft stijgen. Bovendien is een behandeling met plasma intensief: 80 à 120 donaties zijn soms nodig voor 1 patiënt per jaar tegenover 1 (of enkele) bloedzak(ken) bij een operatie.

 

Alle patiënten moeten geholpen worden

Om de grote nood aan plasma aan te pakken heeft Rode Kruis-Vlaanderen zich geëngageerd om tot 2029 jaarlijks 5% meer plasma op te halen. Deze doelstelling, hoewel uitdagend, is haalbaar gezien de resultaten van de afgelopen jaren. De solidariteit van de Vlamingen, die steeds vrijwillig plasma en bloed doneren, speelt hierin een cruciale rol. Rode Kruis-Vlaanderen spreekt hiervoor haar oprechte dank en waardering uit.

België streeft ernaar om, net zoals voor bloed, zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn van het buitenland voor plasma. Dit is essentieel om de betaalbaarheid, de bevoorrading en de kwaliteit van levensreddende medicatie op basis van plasma te verzekeren. In 2018 lag de doelstelling voor plasma-inzameling op ongeveer 120.000 liter. In 2023 was dit gestegen tot 153.000 liter, en in 2025 moet Rode Kruis-Vlaanderen zo'n 169.000 liter ophalen. Dit betekent dat Rode Kruis-Vlaanderen tegen 2029 206.553 liter plasma moet inzamelen wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 5%. Een toename van maar liefst 71% ten opzichte van het objectief uit 2018.

 

Plasma doneren redt levens

Om alle patiënten die plasma nodig hebben te kunnen helpen roept Rode Kruis-Vlaanderen zowel nieuwe als bestaande donoren op om plasma te doneren. Dit kan in één van de 14 (vanaf volgend jaar in 16) donorcentra in Vlaanderen.

Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken via rodekruis.be/donorportaal of via het gratis nummer 0800 777 00.

Plasma kan om de twee weken worden gegeven en dat is veel frequenter dan een bloeddonatie, wat slechts vier keer per jaar mag.

 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op werkbezoek in het donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen in Leuven
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op werkbezoek in het donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen in Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke non-profit organisatie die via het Belgische Rode Kruis deel uitmaakt van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Onze missie? Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland, ziekenhuizen bevoorraden met veilige bloedproducten, optimaal hulp verlenen bij een ramp of crisissituatie en het stimuleren van zelfredzaamheid zodat mensen elkaar kunnen helpen in geval van fysieke of mentale nood. Hiervoor doen we maximaal beroep op vrijwilligers én zetten we sterk in op wetenschappelijk onderzoek zodat wat we doen ook écht impact heeft. 

Rode Kruis-Vlaanderen. Helpt Helpen. 

Neem contact op met

Motstraat 40 2800 Mechelen

0471 62 29 70

perszaken@rodekruis.be

rodekruis.be