Honderden Limburgse studenten geven bloed op hun campus voor Rode Kruis-Vlaanderen tijdens Bloedserieus
Een opmerkelijk zicht: honderden studenten die over twee dagen tijd bloed geven op de campus van de Universiteit Hasselt. Deze week passeert de Bloedserieus-caravaan van Rode Kruis-Vlaanderen in Hasselt en verandert campus Diepenbeek in een bloedcollectecentrum. Het zijn de studenten(verenigingen) zelf die elkaar en nieuwe bloeddonoren motiveren om deel te nemen aan deze grootschalige inzamelactie.
"Veel studenten doneren hier voor het eerst bloed," zegt Abdelkebir El Makhloufi, verantwoordelijke voor de actie bij Rode Kruis-Vlaanderen. "Bloedserieus maakt het laagdrempelig: doneren kan op de campus, in een vertrouwde omgeving, samen met vrienden. Zo helpen we niet alleen om de bloedvoorraad aan te vullen, maar trekken we ook nieuwe, jonge donoren aan."
Limburgse studenten tonen massaal engagement
Over twee dagen worden meer dan 300 studenten verwacht op Campus Diepenbeek om bloed te doneren. Dit maakt deel uit van de bredere Bloedserieus-campagne, een studenteninitiatief dat is uitgegroeid tot een vaste waarde in Vlaanderen. Op woensdag werden 160 studenten verwacht, maar 175 studenten meldden zich aan. Vandaag mikt Rode Kruis-Vlaanderen opnieuw op 160 studenten, maar verwachten ze opnieuw een grotere opkomst.
"Het is mooi om te zien hoe mijn medestudenten zich inzetten voor dit project. Bloed geven duurt eigenlijk niet zo lang, maar het laat wel toe levens te redden," zegt Shanna Zilenski, student geneeskunde in het 3de jaar die als vrijwilliger de organisatie coördineert.
Bloed en plasma: even belangrijk, andere aanpak
Voor het tweede jaar op rij kunnen studenten tijdens Bloedserieus niet alleen bloed, maar ook plasma doneren. Omdat plasma enkel in een donorcentrum kan worden afgenomen, gebeurt dit buiten de campus, in een van de vaste donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen. In Limburg kunnen plasmadonoren hiervoor momenteel terecht in Beringen of Genk.
"Veel mensen kennen het belang van bloeddonatie, maar plasma is minder gekend," legt Abdelkebir El Makhloufi uit. "Toch is het minstens even cruciaal. Met deze campagne willen we daar extra aandacht op vestigen."
Bloedserieus: een studenteninitiatief dat blijft groeien
Wat ooit begon als een kleinschalig project in Leuven, is vandaag uitgegroeid tot een campagne waaraan jaarlijks duizenden studenten deelnemen. In Limburg zet Universiteit Hasselt zich al jaren actief in om Bloedserieus te ondersteunen.
"De actie leeft echt," zegt Shanna, “Veel vrienden en andere studenten spreken me aan me de vraag hoe ze anderen kunnen motiveren. Dat er goodiebags worden gegeven maakt het allemaal wel iets eenvoudiger” lacht Shanna.