Skip to Content
14,4% van Belgische bloeddonoren heeft antistoffen tegen coronavirus

14,4% van Belgische bloeddonoren heeft antistoffen tegen coronavirus

Dat blijkt uit onderzoek van Sciensano i.s.m. het Rode Kruis

Mechelen, 30 december 2020. Sinds 30 maart bezorgt het Rode Kruis elke twee weken reststalen van bloeddonaties aan Sciensano. Zij onderzoeken of bloeddonoren antistoffen hebben tegen het coronavirus om zo een beeld te krijgen van de verspreiding van het virus binnen de Belgische bevolking. Voorlopige analyses van bijna 16.000 stalen wijzen op een sterke stijging van het percentage bloeddonoren met antistoffen sinds de tweede golf.

Het eerste meetpunt eind maart bevatte enkel stalen van Vlaamse donoren en wees op een aanwezigheid van antistoffen bij amper 2% van de bloeddonoren. Nadien verdubbelde het percentage tot ongeveer 5% waarna het min of meer stabiel bleef tot midden oktober. Sindsdien is er een duidelijke stijging te zien tot 14,4% eind november(1). “Dankzij de regelmatige opvolging krijgen we een goed beeld van het verloop van de epidemie binnen de gezonde Belgische bevolking. Zo weerspiegelt de stijging vanaf midden oktober waarschijnlijk de tweede golf in ons land. Meer en meer mensen kwamen in contact met het virus waardoor ook het aantal mensen met antistoffen toenam”, aldus Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. Het duurt zo’n twee weken na infectie vooraleer iemand een meetbare hoeveelheid antistoffen in het bloed heeft. De resultaten geven dus altijd een beeld van de situatie twee weken eerder.

Minder antistoffen bij Vlaamse bloeddonoren

De grafiek toont een globaal beeld van Belgische bloeddonoren maar uit analyse van de verschillende regio’s blijkt dat – bij het laatste meetpunt eind november – in Vlaanderen slechts 10% van de donoren antistoffen heeft. Dit in tegenstelling tot Wallonië (18%) en Brussel (26%)(2). “We kunnen hieruit besluiten dat de tweede golf vooral eerst Wallonië en Brussel trof en dat ze minder snel vorm kreeg in Vlaanderen”, zegt Testelmans.

Blijf voorzichtig, ook mét antistoffen

Dit onderzoek brengt de verspreiding van het virus in kaart maar heeft niet de bedoeling te bepalen wie wel en wie niet gevaccineerd zal worden. Het is niet omdat er een meetbare hoeveelheid antistoffen tegen het coronavirus in je bloed zit, dat dit voldoende weerstand biedt tegen een volgende infectie. Daarom is het belangrijk - ongeacht of je antistoffen hebt of niet - alle voorzorgsmaatregelen blijvend nauwlettend op te volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

(1)De studieresultaten zijn gestandaardiseerd voor de verdeling van de Belgische bevolking wat betreft het bevolkingsaantal per leeftijdsgroep, geslacht en provincie.

(2)Vlaanderen: 10% [7,2% - 12,9%] – Wallonië: 18% [14,3% - 22,9%] – Brussel: 26% [19,6% - 33,6%]

Contacteer ons
Nena Testelmans Woordvoerder, Rode Kruis-Vlaanderen
Nena Testelmans Woordvoerder, Rode Kruis-Vlaanderen
Over Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke non-profit organisatie die via het Belgische Rode Kruis deel uitmaakt van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Onze missie? Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland, ziekenhuizen bevoorraden met veilige bloedproducten, optimaal hulp verlenen bij een ramp of crisissituatie en het stimuleren van zelfredzaamheid zodat mensen elkaar kunnen helpen in geval van fysieke of mentale nood. Hiervoor doen we maximaal beroep op vrijwilligers én zetten we sterk in op wetenschappelijk onderzoek zodat wat we doen ook écht impact heeft. 

Rode Kruis-Vlaanderen. Helpt Helpen. 

Rode Kruis-Vlaanderen
Motstraat 40
2800 Mechelen